Agilan, svestran, energičan: MINI Cooper SE Countryman ALL4

dam Image

 

23. MAJ 2017.

 

Karakteristična zabava vožnje MINI automobila sada je dostupna u fascinantnoj, ekološkoj varijanti. MINI Cooper SE Countryman ALL4 je prvi model vrhunskog britanskog brenda u kojem plug-in hibridni pogon, pored toga što nudi uzbudljivu atletsku agilnost i vrhunsku svestranost, daje mogućnost mobilnosti koja je čisto električna i stoga lišena emisija.

 

Karakteristična zabava vožnje MINI automobila sada je dostupna u fascinantnoj, ekološkoj varijanti. MINI Cooper SE Countryman ALL4 je prvi model vrhunskog britanskog brenda u kojem plug-in hibridni pogon, pored toga što nudi uzbudljivu atletsku agilnost i vrhunsku svestranost, daje mogućnost mobilnosti koja je čisto električna i stoga lišena emisija. Efikasni pogonski sistemi zajednički obezbeđuju trocilindrični benzinski motor i sinhroni elektromotor. Oni zajedno obezbeđuju izlaznu snagu od 165kW/224ks. Podjednako zadivljuje prosečna potrošnja goriva od 2,3–2,1 litra na 100 kilometara dok emisije CO2 iznose 52-49 grama po kilometru (brojke EU ciklusa testiranja za plug-in hibridna vozila). MINI Cooper SE Countryman ALL4 je stoga savršeno vozilo za urbane ciljne grupe koje bi želele da uživaju u čisto električnoj mobilnosti kada svakodnevno saobraćaju između posla i kuće, na primer, dok istovremeno uživaju sve prednosti neograničenih vangradskih vožnji vikendom.

 

MINI Cooper SE Countryman ALL4 kombinuje koncept varijabilnog prostora najvećeg pripadnika nove generacije modela uz održivost eDrive tehnologije BMW Grupe i elektrifikovani pogon na sva četiri točka. Prednje točkove pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem, a zadnje elektromotor. MINI Cooper SE Countryman ALL4 može da se kreće samo na električni pogon ne samo u gradskom saobraćaju već i mnogo dalje – sa najvećom brzinom od 125 km/h i dometom do 42 kilometra. Koristeći snagu obe forme pogona, ovaj model nudi i zabavnu vožnju van asfaltiranih puteva. „Koncept plug-in hibrida savršeno je u skladu sa novim modelom MINI Countryman zato što nudi inteligentan pogon na sva četiri točka kao i zato što je u mogućnosti da se kreće samo na električni pogon kako u urbanim krajevima tako i na dužim deonicama. To je jedinstvena pojava u ovom segmentu“, kaže Uve Sajc, projektni menadžer za model MINI Cooper SE Countryman ALL4.

 

MINI Cooper SE Countryman ALL4: pregled najvažnijih karakteristika.

 

Prvi plug-in hibrid model ovog brenda.

 

Visoki kvalitet komponenti pogona eDrive BMW Grupe, konfigurisanih tako da odgovaraju ovom konkretnom modelu, zahvaljujući iskustvu stečenom u razvoju automobila BMW iPerformance.

 

Trocilindrični benzinski motor i elektromotor kombinovano proizvode ukupnu snagu sistema od 165kW/224ks.

 

Potrošnja goriva u EU ciklusu testiranja: 2,3-2,1 litra/100km, emisije CO2: 52-49g/km.

 

Električna vožnja brzinama do 125km/h sa dometom do 42 kilometra.

 

Novi doživljaj vožnje zahvaljujući elektrifikovanom sistemu pogona na sva četiri točka ALL4.

 

Litijum-jonska visokonaponska baterija može se napuniti iz zidnog punjača za 2 sata i 30 minuta.

 

Dostupna su tri režima vožnje i oni se mogu birati pomoću prekidača eDrive.

 

Displej specifičan za hibride.

 

 

 

 

MINI je pionir na polju električne mobilnosti.

 

Tehnološka ekspertiza BMW Grupe i raspon modela doveli su do njene vodeće uloge u električnoj mobilnosti. MINI je u ovome bio jedan od prvih: MINI E predstavljen 2008. godine bio je prvi automobil BMW Grupe na čisto električni pogon i vozili su ga privatni korisnici u svakodnevnom saobraćaju u okviru opsežnog eksperimenta na terenu. Više od 600 ovih vozila zasnovanih na modelu MINI Cooper korišćeno je za testiranje širom sveta. Taj projekat je doveo do ključnih saznanja u vezi sa upotrebom automobila na električni pogon i ona su bila uključena u razvoj modela BMW i3.

 

Kombinacija tehnologija MINI TwinPower Turbo i eDrive.

 

Plug-in hibridni pogon modela MINI Cooper SE Countryman ALL4 kombinuje najbolje iz oba sveta. Poznati prostor ispod haube zauzima trocilindrični benzinski motor sa MINI TwinPower Turbo tehnologijom iz najnovije generacije motora BMW Grupe. Sa zapreminom od 1,5 litara on mobiliše najvišu snagu od 100 kW/136 ks. Maksimalni obrtni moment motora je 220 njutn-metra, što razvija 1.250 obrtaja u minutu. U vozilu MINI Cooper SE Countryman ALL4, motor sa unutrašnjim sagorevanjem kombinovan je sa modifikovanim šestostepenim Steptronic prenosom. Ovo prenosi snagu na prednje točkove na osnovu karakterističnog MINI principa.

 

Druga pogonska jedinica modela MINI SE Countryman ALL4 je elektromotor smešten u podu prtljažnika. Projektovan u skladu sa principom hibridnog sinhronog motora, električni pogon nudi izlaznu snagu od 65 kW/88 ks – što je posebno visoko s obzirom na njegovu veličinu i težinu – i generiše maksimalni obrtni moment od 165 njutn-metra, koji je karakteristično na raspolaganju neposredno iz položaja stajanja. Pored toga, on omogućava stalnu isporuku energije čak i u opsezima visokih brzina motora kao i veoma visok nivo efikasnosti. Elektromotor usmerava svoju snagu na zadnju osovinu preko dvofaznog prenosa sa jednom brzinom.

 

Litijum-jonska baterija: kompaktna, moćna i proizvedena primenom ekskluzivne ekspertize.

 

Litijum-jonska baterija pozicionirana je direktni ispred elektromotora pod zadnjim sedištem. Sastoji se od pet modula, s tim da svaki ima 16 baterijskih ćelija, i kao i elektromotor, proizvedena je u fabrici u Dingolfingu, glavnom centru BMW Grupe za eDrive tehnologiju. Visokonaponska baterija ima kapacitet od 7,6 kWh. Iz zidnog punjača sa kapacitetom punjenja od 3,6 kW ona se može sasvim napuniti za 2 sata i 30 minuta. Punjenje iz uobičajene kućne utičnice traje 3 sata i 15 minuta.

 

Inteligentno upravljanje energijom optimizuje zabavu i efikasnost vožnje.

 

Inteligentni sistem upravljanja energijom koji kontroliše energetska elektronika plug-in hibridnog sistema obezbeđuje da međuigra između motora s unutrašnjim sagorevanjem i elektromotora bude optimizovana kako za zabavu u vožnji, tako i za efikasnost u svim situacijama. Korišćenjem snage samog elektromotora, MINI Cooper SE Countryman ALL4 u stanju je da pruži zabavu u vožnji lokalno lišenoj emisija sa izuzetnim duhom u mnogim situacijama iz svakodnevnog saobraćaja. U slučaju intenzivnijeg ubrzavanja, elektromotor podržava motor sa unutrašnjim sagorevanjem kroz funkciju pojačavanja. Ukupna sistemska snaga od 165 kW/224 hp i kombinovani obrtni moment od 385 njutn-metra dostupni su za atletski sprint. MINI Cooper SE Countryman ALL4 ubrzava od nula do 100 km/h za 6,8 sekundi.

 

Dve pogonske jedinice, četiri pogonska točka.

 

Samo jedna od dve pogonske jedinice koristi se kada se automobil kreće, dok se druga može dodatno osposobiti u svakom trenutku zbog optimizacije vuče, stabilnosti vožnje i agilnosti. Signal potreban za ovu svrhu potiče iz jedinice za kontrolu dinamične stabilnosti (DSC), koja neprestano analizira kako situaciju na putu, tako i želje vozača. „Rezultat je inteligentan sistem pogona na sva četiri točka koji obezbeđuje savršeno kretanje pri svim vremenskim uslovima i na svim vrstama površine puta“, objašnjava Uve Sajc, projektni menadžer za MINI Cooper SE Countryman ALL4. Precizno kontrolisana interakcija postignuta u pogonu na prednjim točkovima iz motora sa unutrašnjim sagorevanjem i na zadnjim točkovima iz elektromotora ista je kao i princip primenjen u modelu BMW i8, samo obrnuto: to je ključni faktor koji doprinosi izuzetno fascinantnom karakteru plug-in hibridnog sportskog automobila.

 

Prekidač za eDrive: čisto električna snaga na dodir dugmeta.

 

Vozač može isto tako da koristi prekidač za eDrive kako bi birao između tri režima vožnje.

 

 

AUTO Edrive

 

Čisto električna vožnja do 80 km/h, motor sa unutrašnjim sagorevanjem je dodatno uključen pri većim brzinama, posebno kada se žurno ubrzava ili kada punjenje u bateriji padne ispod sedam procenata.

 

 

 

MAX Edrive

 

 

 

Čisto električna vožnja do 125 km/h, motor sa unutrašnjim sagorevanjem je dodatno uključen pri većim brzinama ili kick-down usporavanju.

 

 

 

SAVE BATTERY

 

 

 

Automobil pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem, punjenje baterije se održava iznad 90 procenata ili se podiže na taj nivo pomoću starter generatora.

 

 

 

U standardnoj postavci AUTO eDRIVE, MINI Cooper SE Countryman ALL4 vozi samo na električni pogon do brzine od 80 km/h. Pri većim brzinama i u slučaju veoma intenzivne vožnje, motor sa unutrašnjim sagorevanjem se automatski dodatno uključuje. U režimu MAX eDRIVE vozilo pokreće samo elektromotor brzinama do 125 km/h. Štaviše, izborom režima SAVE BATTERY oslobađa se kapacitet visokonaponske baterije ili podiže njena napunjenost na najmanje 90 procenata tako da preostane dovoljno električne energije za kasniju vožnju lišenu lokalnih emisija.

 

Ako je MINI Cooper SE Countryman ALL4 opremljen navigacionim sistemom i navođenje je aktivirano, sistem za očuvanje energije predviđa i obezbeđuje da se odgovarajućim delovima trase vozi samo na električni pogon. Uzimajući u obzir navigacione podatke, strategija rada hibridnog sistema usmerena je na to da se iz visokonaponske baterije izvuče maksimalni energetski kapacitet.

 

Svestran i varijabilan i kad je u pitanju unutrašnjost.

 

Zahvaljujući kompaktnoj strukturi i rasporedu komponenti eDrive pogona, plug-in hibridna varijanta novog modela MINI Countryman ima svestrani enterijer. Visokonaponska baterija smeštena je ispod malo izdignutog zadnjeg sedišta, kao i rezervoar za 36 litara goriva. Kada se koriste sva sedišta, zapremina prtljažnika u vozilu MINI Cooper SE Countryman ALL4 tek je malo manja nego u varijantama sa konvencionalnim pogonom. Zadnji nasloni za leđa nude mogućnost podele 40:20:40; mogu se takođe sklopiti i njihov ugao može da varira. „Čitava hibridna tehnologija instalirana je tako da uopšte ne primetite njeno prisustvo u vozilu”, kaže Uve Sajc, projektni menadžer za MINI Cooper SE Countryman ALL4, „ako se izuzmu kontrole za aktiviranje različitih režima vožnje.“

 

Dizajn i prikazi specifični za hibrid.

 

Diskretni ali jednako prepoznatljivi znaci pionirskog karaktera pogona automobila vide se i u dizajnu spoljašnjosti specifičnom za model MINI Cooper SE Countryman ALL4. Konekcija za kabl za punjenje nalazi se ispod poklopca blizu kućišta migavca na levoj strani. Tu je još i amblem „e“ specifičan za ovaj model na bočnim kućištima za migavce i isto tako žuto „S“ kod naziva modela na zadnjem kraju kao i na masci hladnjaka i pragovima vrata.

 

Posebna svojstva kabine obuhvataju žutu jedinicu za polazak/zaustavljanje u središtu table sa prekidačem i prikaz performansi među instrumentima na stubu volana. MINI Cooper SE Countryman ALL4 standardno kao opremu ima Radio MINI Visual Boost sa kolornim ekranom od 6,5 inča na centralnom instrumentu. Pored MINI Country Timer-a, tu se takođe prikazuju informacije poput stanja napunjenosti visokonaponske baterije i režima vožnje hibridnog pogona odabranog pomoću prekidača eDrive. Zajedno sa opcionim paketom Wired uključujući i MINI navigacioni sistem Professional, rad se prati preko ekrana od 8,8-inča sa novim grafičkim dizajnom i funkcijama ekrana osetljivog na dodir kao i preko Touch Controller-a na središnjoj konzoli.

 

Oprema: efikasnost u susretu sa individualnim stilom.

 

MINI Cooper SE Countryman ALL4 kombinuje visoko efikasnu i zabavnu vožnju sa konceptom varijabilnog prostora i svim drugim unapređenjima koja karakterišu novo izdanje zaokruženog modela za segment vrhunskih kompaktnih vozila. Njegov moćan i izražajan dizajn i optimizovana upotreba prostora jednako su upečatljivi kao i povećana udobnost vožnje i redefinisani vrhunski ambijent. MINI Cooper SE Countryman ALL4 standardno je opremljen MINI Režimima vožnje. Bez obzira na režim rada odabran pomoću eDrive prekidača, postavka vozila može se prilagoditi posebno sportskom ili efikasnom stilu vožnje, u skladu sa željama vozača.